Documents de l’arxiu: el Porrat de Sant Macià, el 1962

Ressenya de document de contestació a la circular de la Delegació Provincial del Ministeri d’Informació i Turisme amb data de 13 de novembre de 1962

Signatura: Fons Ajuntament de Ròtova. Caixa 445. Exp. 5 

Des del segle XIX, era habitual la redacció i enviament de circulars als municipis per a recollir informació sobre diversos temes.

En aquest cas, es tracta d’una circular enviada per la Delegació Provincial del Ministeri d’Informació i Turisme amb data de 13 de novembre de 1962, en la qual es plantegen diferents qüestions a les quals han de contestar els municipis com el nostre, Ròtova.

La tipologia és diversa perquè es pregunta des de la climatologia fins a l’existència de balnearis, platges, etc., i “Espectáculos típicos y folklóricos”. 

Pel que fa a aquest últim punt, des de l’Ajuntament de Ròtova es va contestar que es celebraven Festes Patronals dedicades a la Mare de Déu de la Salut, a la Divina Aurora, el Crist de la Fe i Sant Bertomeu Apòstol, en octubre. Seguint, diu que es celebra el “PORRAT DE SAMASIA” en honor a “San Matias” el dia 24 de febrer i que es prorrogava fins al diumenge següent, afegint per part del redactor que eren festes, exclusivament locals sense cap tipus d’interés i importància per a estrangers.

Si bé en l’època es consideraven les festes del Porrat d’escàs interès, actualment, podem valdre’ns de la informació que guarda el nostre Arxiu Municipal per a descriure el panorama que es vivia a Ròtova en els anys 60 del segle XX.

Cap destacar que existeixen ressenyes al Porrat de Sant Macià des d’almenys el segle XVII, però este és un dels documents més antics i que donen fe de que este esdeveniment estava ben arrelat al nostre poble i que es va donar coneixement a les administracions competents en matèria de turisme, les quals començaven a posar-se en marxa dins de les mesures d’apertura del Règim Franquista.

En resum, a l’Arxiu Municipal de Ròtova trobem informació sobre el Porrat de Sant Macià des d’almenys 1962 que es contesta a una circular sobre el turisme al nostre País i es fa palés que la tradició de l’esdeveniment existia fa vora 60 anys.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Publicaciones relacionadas

Comienza escribiendo tu búsqueda y pulsa enter para buscar. Presiona ESC para cancelar.

Volver arriba